torsdag 14 november 2013
FN-dagen i Kayamandi
Tiden har gått fort, jag kan inte förstå att det bara är två månader kvar på min praktik. Under tiden jag har varit här har det hunnit bli sommar och som svensk blir det blir allt mer olidligt att sitta inne på kontoret när det är så vackert väder. Förra veckan lämnade vi dock kontoret för att fira FN-dagen i Kayamandi, en förort staden Stellenbosch. Kayamandi är ett s k township som mest kan liknas vid en kåkstad. FN-dagen firades lite senare än den verkliga FN-dagen, 24 oktober, men det kunde inte hjälpas då de inte fick ihop allt till det datumet.
Vi åkte ut till Kayamandi runt 10.00, där Cape Whalers Field Band var berädda med instrument och UNASA-flaggor. De tog oss på en parad genom kåkstaden och en stor skara slöt upp bakom ungdomarna. Dock så fortsatte största delen av skaran vidare mot affärerna när ungdomarna vände in mot stadion i Kayamandi. Att komma till townshipet kändes som att komma in i en annan värld. Det är svårt att tro att människor kan bo så trångt i dessa ihopsnickrade små shacks. Mitt på gatan flådde en man en gris och en stor skara barn (+ jag) stod och tittade på förundrat. Lite längre bort stod några kvinnor redo vid grillen och på marken låg redan grillade grisfötter med stora flugsvärmar omkring sig. "The Africans love their meat" sa min handledare, "you know, they eat everything of that pig!". Jag tänkte att det väl inte var så konstigt att vilja ta vara på all mat. Alla hejade vänligt och en liten flicka som inte kunde engelska kom och satt sig i mitt knä.
Efter det var det dags för fotbollsmatch! Kayamandi Primary School fick möta Khayelitsha Primary School. Khayelitsha är Kapstadens största förort och skapades på grund av apartheidlagen Groups Areas Act 1950. Svarta invånare i Kapstaden tvångsförflyttades och tvingades bosätta sig i s k “informal settlements” i Khayelitsha. Denna skola är med i UNASA:s “Sport-in-a-box” projekt. Det är ett projekt som inspirerar unga att använda kraften i idrotten för att engagera sig i globala frågor och deras egna samhällen. Det är ett roligt projekt som främjar medvetenhet hos allmänheten om relevanta frågor och betonar vikten av fysisk aktivitet och kulturella utbyten.
Efter en tuff match vann dock Kayamandi Primary School.
Vinnande laget, Kayamandi Primary School.
UNASA lät även ungdomarna plantera träd i förorten och passade på att diskutera miljö med barnen.
Efter planteringen var det dags för ett sista framträdande av Cape Whalers Field Band innan FN-dagsfirandet avslutades. Jag är så oerhört imponerad av dessa ungdomar! De kommer alla från fattiga områden och de får lära sig olika instrument (trombon, trumpet, marimba etc) av organisationen Field Band Foundation. De kan inte ens ta med sig instrumenten hem, utan övar bara någon gång i veckan efter skoltid. Ändå är de så fruktansvärt bra! Jag tänker på alla gånger man har tvingats genomlida en konsert med svenska barn i samma åldrar från Musik och kulturskolan. Svenska barns föräldrar betalar för dem att ta musiklektioner och de köper instrument åt dem, ändå låter det sällan bra. Cape Whalers är en helt annan sak. Det svänger, det berör och man blir alldeles lycklig av att höra dem!
< Cape Whalers Field Band.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar