Så vi gav oss av vid 13 även om det inte började förrän 15. Vi lämnade bilen vid den anglikanska kyrkan mitt i Cape Town där Belinda hade vänner och sen gick vi till stadion. När vi hade kommit en bit såg vi folkströmmen. Människor hade t-shirts med Mandelas ansikte på och de höll upp plakat med hans bild. Några barn hade målat en stor skylt i vattenfärger där det stod "We <3 you Madiba". Belinda berättade att om det här hade varit i Johannesburg så hade alla sjungit medan de gick. Men Cape Town är annorlunda från resten av Sydafrika. En man gick dock omkring och sjöng. Han pekade på mig och sjöng "Madiba is not for you, Madiba is not for me, Madiba is for everyone". Vi såg senare under kvällen hur han blev journalisternas favorit och alla flockades runt honom och tog bilder på honom. Det visade sig att han hade Madibas ansikte tatuerat på bröstet. Vi sa till varandra att vi kände honom innan han blev känd.
Väl på stadion visade sig att vi hade fått platser bakom scenen. "I refuse to sit there!" sa Belinda och vi smög förbi en biljettvakt när ingen såg och satte oss i en annan sektion av stadion. Belinda började dansa på en gång. Eftersom minneshögtiden började 15 så var många människor fortfarande på jobbet men stadion fylldes hela tiden på för att vid 23 vara fullsatt.
Det var så otroligt mäktigt. Människor dansade och sjöng och den sydafrikanska flaggan viftades om och om igen. Flera uppsatta personer höll tal till Madibas ära. Hellen Zille som är ledare för partiet Democratic Alliance var den som imponerade mest på mig. Hon höll sitt tal på xhosa, ett språk som inte många vita kan prata. Precis brevid oss satt företrädare för Economic Freedom Fighters som är ett parti som ANC:s förra ungdomsledare har startat. De syns tydligt för de har röda baskrar. De satt helt tysta medan Zille talade trots att alla runt omkring skrek och applåderade. När Zille hade hållit sitt tal såg vi hur hon rörde sig närmare oss och tillslut kom hon fram till de från EFF. Hon ville hälsa och helt plötsligt ville alla i EFF ta en bild med henne. Det blev lite symboliskt på något sätt. Zille agerade i Mandelas anda och sträckte ut en hand till sina meningsmotståndare.
Johnny Clegg sjöng på zulu och publiken blev som galna! Alla kunde texten. Asimbonanga var en motståndslåt under kampen mot apartheid.
Det var så storslaget att se människor med alla hudfärger dansa och sjunga tillsammans. Jag vände mig om och såg en rasifierad man och en vit kvinna hålla om varandra och tänkte på hur detta hade varit omöjligt för bara 20 år sedan, om det inte hade varit för Mandela. Det här är bland det mäktigaste jag har varit med om och det känns så stort att vara här i denna historiska tid.